Schooperen

Wat is het verschil tussen Schooperen, vlamspuiten, metaliseren en verzinken?

Schooperen

Schooperen is een oppervlaktebehandeling voor metalen waarbij op staal/ ijzer een laagje zink of een legering van zink en aluminium wordt aangebracht. Het laagje beschermt het metaal tegen roest. Door het handmatig verspuiten van het zink, krijgt het metaaloppervlak een ruwe structuur..

Schooperen gebeurt door de onedele metalen korrels onder hoge druk op het metaaloppervlak te spuiten met behulp van een schooperpistool. Dit zorgt voor een betere hechting van verf en coatings op het metaaloppervlak. Objecten die geschoopeerd worden dienen vooraf gestraald te zijn en kunnen het beste nabehandeld en voorzien worden van een geschikte verflaag.
​​Het schooperen biedt voordelen ten opzichte van andere technieken, zoals de mogelijkheid om zeer dunne of juist dikke lagen aan te brengen en het plaatselijk kunnen behandelen van complexe oppervlakken

Bij Spuiterij Clay kan je terecht voor diverse toepassingen

Staalconstructies

Hulpframes

Hekwerken

Machineonderdelen

Scheepsbeslag

Trailers

Motorframes

Schooperen weet je nu, maar hoe zit het metaliseren, verzinken en vlamspuiten

Metaliseren

Metalliseren is een breder begrip en omvat verschillende methoden om metalen lagen op niet-metallische materialen aan te brengen. Het biedt flexibele en veelzijdige behandelingen voor verschillende soorten metalen en kan worden gebruikt om zowel kleine als grote oppervlakken te behandelen. 

Verzinken

Verzinken is een proces waarbij een laagje zink wordt aangebracht op staal/ijzer om het te beschermen tegen schade veroorzaakt door de omgeving. Dit kan door onderdompeling in een bad met vloeibaar zink. Een nadeel van deze manier van verzinken is dat het slecht te sturen is en zorgt voor een dikke laag. Wanneer het object constructief geschikt is, kan het zink ook in een bad elektrolytisch worden aangebracht. Deze methode is beter stuurbaar en zorgt voor een dun laagje.

Vlamspuiten

Vlamspuiten is een techniek om een beschermende laag op metalen oppervlakken aan te brengen, waarbij diverse soorten gesmolten materiaal met perslucht op het oppervlak van verschillende soorten metaal wordt gespoten. Er zijn verschillende soorten vlamspuiten, zoals het HVOF-proces, het plasma-spuitproces en het draadspuitproces, elk met hun eigen voordelen en toepassingen. Vlamspuiten wordt vaak gebruikt voor het beschermen van onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart, turbines en machines in fabrieken.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op

Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Fill out this field

Onze andere diensten

Stralen

Door een object te stralen worden er ongewenste materie materialen zoals walshuid, roest, oude verf en andere onzuiverheden verwijderd door kleine deeltjes, zoals grit, zand of glaskorrels, onder hoge druk op het oppervlak te spuiten. Het resultaat is een schoon oppervlak dat geschikt is voor verdere behandeling.

Schadeherstel

Schade na een ongeval, door weersinvloeden of als gevolg van slijtage?

Spuiterij Clay is in staat om uiteenlopende schades aan je bedrijfswagens of bedrijfsvoertuigen te verhelpen. Denk hierbij aan aanrijdschade, roest verwijderen, licht plaatwerk en compleet overspuiten.

Polyurea

Polyurea is een thermisch spuitmateriaal dat vaak wordt gebruikt in combinatie met hotspray. De combinatie polyurea en hotspray resulteert in een zeer sterke, slijtvaste coating die een lange levensduur heeft. Polyurea kan worden aangebracht op beton, metaal, hout en andere oppervlakken.

Spuiten

Bij Spuiterij Clay hebben we keuze uit alle in de markt beschikbare natlak spuittechnieken.

Hiermee kunnen we elke klantspecifiek coating-, lak- of verfsysteem aanbrengen op elk object, van een schroef tot een trailer, van een enkel stuk tot repeterende hoeveelheden.

Menu
Chat openen
Scan de code
Snel solliciteren? Dat kan hier!